Leer een taal

Brussel is een paradijs voor wie talen leert. Met twee officiële talen, namelijk Frans en Nederlands, en met grote internationale instellingen zoals de EU en de NATO, is dit niet minder dan een wereldstad! Op straat zul je net zo goed Italiaans, Spaans of Duits als Frans, Nederlands en Engels horen.

Meer dan 55.000 mensen die in België wonen, zijn lid van actieve Facebook-community’s die werden opgericht om expats in Brussel wegwijs te maken of de communicatie in deze stad te vergemakkelijken. Haal alles uit jouw verblijf in een van de meest meertalige steden van Europa met de hulp van de community’s. Dankzij hen ontdek je de beste plekjes om een andere taal te horen, te leren en te oefenen!

Met bijdragen van Conversation Exchange in Brussels, Brussels Conversation Tables, Free Language and Cultural Exchange Brussels en Brussels Expats.

Spreek Af Met Een 'Tandem'

Op zoek naar een ‘tandempartner’ om een nieuwe taal mee te oefenen? Dan zit je in Brussel op de geknipte plek! Er zijn genoeg Facebook-community’s die je helpen zo’n partner te vinden. ‘Free language and cultural exchange in Brussels‘ is daar eentje van. Het idee is een uitwisseling van kennis: jij helpt iemand met jouw taal, en die persoon helpt jou met zijn taal. Wat zijn volgens Facebook-community’s de beste plekjes waar je kunt tandemleren?

Café de la Presse

Louizalaan 493

een ongedwongen, rustige plek om te tandemleren, met bovendien verse, gezonde en biologische producten en gerechten. Met de hulp van cake en gratis wifi werd dit een van de populairste – en coolste! – trefplaatsen om talen te oefenen.

Brewdog

Putterij 20

deze hotspot voor ambachtelijk bier is handig gelegen bij het Centraal Station. En het is de uitgelezen plek om je taalpartner te ontmoeten! Het café is niet alleen geliefd bij Belgen en expats die er net een werkdag op hebben zitten of op hun trein wachten, maar ook bij Belgische studenten en buitenlandse uitwisselingsstudenten. Brewdog heeft soms wel veertig bieren op het vat, waaronder ook bier van kleine Belgische brouwers.

Ik richtte deze groep op toen ik besefte hoe moeilijk veel expats in Brussel het vonden om Franstaligen te vinden om de taal mee te oefenen. Nu vinden leden vlotjes tandempartners om veel verschillende talen mee te spreken.

Yasmine Adèle LESIRE
Beheerster van de community Free language and cultural exchange in Brussels

Neem plaats aan een praattafel

Waarom een praattafel? Misschien omdat je zo niet alleen proeft van een fantastische en informele sfeer maar ook zeker een interessante mix van mensen ontmoet, van Belgische en Erasmus-studenten tot lokale en buitenlandse werknemers met uiteenlopende nationaliteiten en achtergronden. Enkele populaire adresjes met praattafels:

ViaVia Café

Baksteenkaai 74

je vindt in dit café in een mooi, oud hoekje van Brussel veel taal-praatgroepjes onder leiding van ‘Brussels Conversation Tables’. Voorbijgangers die door de kasseistraatjes kuieren worden via de rode deur van ViaVia Café uitgenodigd binnen te komen voor een praatje bij een glas wijn of streekbier, een dampend kopje koffie of biologische gingerale. In het voormalige reiscafé vind je nog steeds stapels reisboeken en gezelschapsspellen die boeiende gesprekken op gang brengen.

The Michael Collins

Baljuwstraat 1

The Michael Collins is een populaire Ierse pub in een zijstraat van de Louizalaan. Je vindt er lekkere maaltijden en drankjes. De pub heeft een terras en twee binnenruimtes. Regen of zon kunnen je dus niet tegenhouden om je talen te oefenen!

Café Bizon

Karperbrug 7

een kleine bar in het centrum van de stad, waar je na of tijdens je praattafel naar een bluesconcert kunt luisteren.

Café Caberdouche

Vrijheidsplaats 8

zelfbereide gerechten en ambachtelijk bier in een café dat trots is op zijn Brusselse recepten. Je kunt hier reserveren voor groepjes van minstens vier personen. Kleine praattafels zijn hier dus perfect mogelijk.

Zet Museums En Culturele Activiteiten Op De Agenda

Omdat Brussel zoveel boeiende museums telt, kun je vaak een audiogids in jouw doeltaal vinden om naar te luisteren en zo bij te leren. In onder meer het museum van het Europese Parlement kan dat zelfs gratis.

Een stadswandeling voor toeristen is een uitstekende manier om een nieuwe taal te leren. Het is leuk en je kunt opscheppen met je stad!

Grégoire Degros
Beheerder van de community Conversation Exchange in Brussels

Schrijf je in een taalschool in

Naast cafés zijn er uiteraard nog andere goede plaatsen in Brussel om talen te leren en te oefenen, van bibliotheken en buurthuizen tot de Belgische afdeling van bekende nationale culturele instellingen zoals Instituto Cervantes, Casa do Brazil, het British Council, Het huis van het Nederlands, het Goethe-Institut en Alliance Française. De school I Learn French geeft privéles aan bedrijven en volwassenen. Online vind je ook gratis lessen bij Brulingua, een initiatief van Actiris.

Woon internationale events bij

Facebook-community’s weten dat weinig plaatsen zo geschikt zijn voor het oefenen van talen als de Belgische hoofdstad. Veel taalpartners maken op events graag kennis met mensen uit andere landen, in musea, parken, bibliotheken of waar je maar wilt. Je vindt ook gemakkelijk een overzicht van de internationale events die plaatsvinden na een werkdag, zoals Bar Mardi, Apero Afterwork van Brussels Expats, of Place du Luxembourg op donderdag. Ga voor meer internationale events naar de Facebook-pagina van Brussels Expats.