Sport in de stad

Wie aan Brussel denkt, denkt niet meteen aan landelijke weggetjes … Maar dankzij de parken en zelfs bossen van de stad is fietsen en joggen een populaire manier om ergens te geraken en fit te blijven. Meer dan 250.000 mensen die in België wonen, zijn lid van een Facebook-community met hun favoriete sport als thema.

Vooral tennis en yoga zijn erg geliefd onder gebruikers en community’s op Facebook. In de zomer is er de AG Roller Bike Parade. De politie sluit de Brusselse straten dan af om mensen op rollerblades, scooters, skateboards, fietsen en andere wieltjes voor een dag tot koning van de weg te kronen. Door de toenemende verkeersdrukte en luchtvervuiling kiezen ook steeds meer mensen ervoor om door deze oude stad en haar groene ruimten te wandelen, en proeven ze van de geneugten en voordelen ervan.

Met bijdragen van Running Buddy – Brussels / Partenaire course à pied Bruxelles, BXL Run Crew, Bruxelles Tennis Team, Yoga Brussels en Brussels Bike SELLING (fietsverkoop in Brussel en omgeving)

Lopen en fietsen 

De Kanalen Met De Fiets

De kanalen in het Brusselse stadscentrum werden in de 19de en 20ste eeuw overdekt, na jaren van overstromingen en watervervuiling, maar ook een cholera-epidemie. Maar aan de rand van de stad kun je nog steeds schone en fietsvriendelijke kanaalroutes vinden. Ten westen van het stadscentrum loopt het kanaal in zuidelijke richting naar Halle. Het is een heel vlakke route over minstens 20 kilometer, zonder auto’s en met veel bankjes om op uit te rusten. Je bent in no time op het platteland”, zegt Brussels Bike Selling. “Te midden van de natuur!”

Van Ter Kamerenbos naar De Frélaan

Een populaire joggingroute start in de Frélaan in de gemeente Ukkel en eindigt in Ter Kamerenbos, een park van 124 hectare in het zuiden van Brussel. Ter Kamerenbos zelf is een populaire trekpleister voor joggers, fietsers en wandelaars. Jij kiest hoeveel kilometers je op de teller wilt zetten!

Gebruik een kaart met fietsroutes van Brussel Mobiliteit, met gemakkelijke, aangegeven routes in en rond Brussel. 


Beheerder van de groep Brussels Bike Selling

Lopen en bijpraten

Lopen in Ter Kamerenbos en het grotere Zoniënwoud, waar het bos deel van uitmaakt, is altijd een goed idee. Om de twee weken verzamelt de Brussels Run Crew in een café om daarna 10 kilometer te lopen door een van de Brusselse wijken. Het uitje eindigt met een biertje, lekker eten en veel verhalen. Voorbeelden van de 10 kilometer lange joggingroutes van de Crew: een die begint op het Flageyplein in het centrum, en een ‘street art run’ waarin veel straatkunst van de stad kan worden bewonderd.

We hebben de Brussels Run Crew opgericht omdat we een liefde voor lopen en Brussel delen. Het is een fantastische stad om mensen al joggend samen te brengen.

Camille Pollie en Tim Verheyden
Beheerders van de community BXL Run Crew, pagina en groep.

De Groene Wandeling

Dit is een parcours van meer dan 60 kilometer, ideaal voor zowel fietsers als wandelaars, dat een groot stuk van het Brussels gewest beslaat. De wandeling is onderverdeeld in zeven stukken, van iets meer dan zes tot iets meer dan 10 kilometer elk. De Groene Wandeling doorkruist parken, bossen, kerkhoven en natuurreservaten, afhankelijk van het gekozen wandeltraject. Volgens de Brussels Run Crew is een van de ‘grote geheimen’ van de Groene Wandeling de route van 14 kilometer tussen Hermann-Debroux en Stalle, die diverse landschappen en groene zones prijsgeeft.

Andere sporten

Yoga À Volonté!

Als je in het centrum van Brussel bent, vind je bij Yyoga (Brandhoutkaai 39B) een bruisende stadssfeer. Voor een meer relaxte, traditionele stijl moet je in yogastudio Sampoorna (Hopstraat 40) zijn, een van de oudste van de stad. Wie in de Schumanwijk werkt, haalt misschien zijn hart op in studio Radiant Light Yoga (Sint-Quentinstraat 36). Als het er iets relaxter aan toe mag gaan, zijn LaVallee (Dalstraat 51), YogaRoots en Serendip Spa & Yoga uitstekende adresjes. In een speelse bui? Waag je bij Santosha (Ernest Cambierlaan 151) eens aan een sessie ‘aerial yoga’, een combinatie van traditionele poses en het gebruik van een speciale hangmat. De community Yoga Brussels schept altijd een overzicht van de wekelijkse yoga-events. Ga daar zeker eens kijken!

Tennis Op Elk Niveau

Facebook-community Tennis Group is dol op de Royal Racing Club (Eikenlaan 125) om een tennisballetje te slaan. Dit is de oudste club van de stad. Maar ook de XL Tennis Club (Waterloosesteenweg 890) van de gemeente Elsene mag gerust meedingen naar de titel van beste – en misschien wel goedkoopste – hotspot voor liefhebbers van tennis. Je vindt in Brussel ook clubs waar je kunt spelen zonder je te moeten aansluiten bij de club. Denk maar aan tennisclub Montjoie (Edith Cavellstraat 91).

De AG Roller Bike Parade

De AG Roller Bike Parade richt zich tot iedereen van minstens 10 jaar oud, van beginners tot professionals. Het is een mooie kans om af te spreken met vrienden, familie of andere sporters, met keuze uit routes van 5 en 20 km in en rond Brussel.


foto door AG Roller Bike Parade