Brussel à la carte

De meeste bezoekers aan de stad, maar ook het miljoen mensen dat hier woont, houdt van Brussel omwille van een specifieke Europese belevenis: het eten! In deze ene stad vind je zowat ieder gerecht dat er bestaat, dankzij het enorme scala aan achtergronden die mensen hier samenbrengen. Italië, Griekenland, Thailand, Engeland …

Je hoeft maar aan een land te denken en de kans is groot dat je een restaurant vindt dat gerechten uit dat land serveert. Maar ook als je een andere levensstijl aanhangt of een specifiek dieet volgt, kom je in Brussel ruimschoots aan je trekken. Er zijn bijvoorbeeld steeds meer veganistische cafés en winkels.

Met bijdragen van Brussels Vegans, Belgian Cuisine, Brussels Expats en Étudiants français à Bruxelles, Italiani e Italiane a  Bruxelles, BCT – Brussels Childbirth Trust en Bruxellois, une fois!

Belgische specialiteiten

Nüetnigenough

Lombardstraat 25

Dit restaurant is een grote favoriet bij de community’s. Het noemt zichzelf ‘de Brusselse brasserie voor nüetnigenough’s en fijnproevers’. Het eethuis ontleent zijn naam aan het Brusselse dialectwoord voor gulzigaard. Wie in een stad die bekendstaat om haar eten en drinken het onderste uit de kan wil halen, is hier aan het juiste adres. Nüetnigenough is ook een uitstalraam voor een van de bekendste architecturale stijlen van Brussel, want het is gevestigd in een prachtig art-nouveaugebouw.

Chez Leon

Beenhouwersstraat 18

Bij Chez Leon vind je de bekende mosselen van de stad. Hier kun je het hele jaar door van dit nationale gerecht genieten. Het decor is een mooie, ouderwetse brasserie met een huiselijke sfeer.

Au Vieux Saint Martin

Grote Zavel 38

In dit restaurant vind je waarschijnlijk de beste filet americain (rauw, fijngemalen rundvlees met kruiden) van Brussel. Groepen bevelen het aan als een van de beste Belgische brasserieën.

Les Brassins

Keienveldstraat 36

Deze ouderwetse en heel eenvoudige brasserie in Elsene ligt naast de wijk Matonge. Volgens groepen is het stoofvlees (in bier gestoofd rundvlees) hier ongelooflijk lekker!

A La Mort Subite

Warmoesberg 7

Een typisch Belgisch café waar je van diverse bieren kunt genieten. A la Morte Subite ligt aan het eind van de Koninginnegalerij, dicht bij de Grote Markt. Het is dan ook de gedroomde plaats om uit te rusten na een lange dag sightseeing.

Belgische lekkernijen

Je vindt de beste frieten in ‘frietkoten’. Om de meeste van die kraampjes te vinden, zul je echter de toeristische paden moeten verlaten. Grote aanraders zijn Master Frites (Leuvensesteenweg 503) en Chez Fernand (Kerselarenbergstraat 39). De bekendste frietkoten zijn Maison Antoine (Jourdanplein 2) en Frit Flagey (Flageyplein). Voor lekkere Belgische puree en ‘stoemp’ (stamppot) moet je bij Madame Chapeau zijn (Kolenmarkt 94). Voor wafels trek je dan weer naar Vitalgaufre (Nieuwstraat 23-29) of Maison Dandoy (op verschillende adressen). Het eigenaardige Belgische snoepgoed met de naam ‘cuberdon’ krijgt een eigen winkel: La Maison Du Cuberdon (Bergensesteenweg 1193). Vertrek niet zonder de traditionele ‘mosselen met friet en mayonaise’, de garnaalkroketten en de pistolet (een rond broodje) te hebben geproefd.

Andere wereldkeukens

Horia

Borgwal 7

Een ‘natuurlijk oosters eethuis’ dat Libanese en Marokkaanse klassiekers serveert, bereid met producten van lokale en duurzame Belgische leveranciers. Je kunt er ‘s middags en ‘s avonds terecht voor een menu, maar ook voor vegan hummus, labneh, tabouleh … en het beroemde Assiette Horia.

Yummy Bowl

Spoormakersstraat 49

Yummy Bowl serveert vegetarische en vegan maaltijden met soep, kommen en prachtige nagerechten. Deze Koreaans geïnspireerde hotspot voor fusiongerechten beknibbelt niet op porties.

Il Veliero

Generaal Lemanstraat 15

Deze pizzeria maakt de heerlijkste lactose- en glutenvrije lekkernijen. Een klein familierestaurant dat glutenvrije pasta, pizza, brood en zelfs bier opdist!

Daje

Josaphatstraat 269

Een wijnbar die ook lichte maaltijden en snacks serveert, weg van de platgetreden toeristenpaden, in trendy Schaarbeek. Daje verkoopt ook tweedehandsvoorwerpen en foto’s in een unieke Belgische ‘brocante’.

Ergon

Parnassusstraat 1

Deze Griekse delicatessenwinkel dicht bij het Luxemburgplein is een pareltje. De zitplaatsen zijn beperkt, maar je vindt er misschien wel de beste Griekse lekkernijen van Brussel!


foto door Ergon

My Tannour

Brouwerijstraat 98

Dit kleine restaurant serveert Syrisch streetfood in de buurt van het Flageyplein. My Tannour heeft een kleine kantine waar koks hun eigen platbrood, falafels en traag gegaard, gerookt vlees klaarmaken.


foto door My Tannour

Old Boy

Tenbosstraat 110

Dit is een van de nieuwe ‘food to share’ plekjes in de Kasteleinswijk, met een heel eenvoudig, beknopt menu van Aziatische fusiongerechten. Het zit altijd vol en aanvaardt geen reservaties omdat er zo weinig tafeltjes zijn. Doorgaans moet je 15 tot 20 minuten wachten voor je een tafel krijgt. De groepen omschrijven de gerechten hier als ‘gewoonweg hemels’, met pulled pork bao als grote aanrader.

Voor gezinnen met kinderen

Op zoek naar een leuke plek om samen met je kinderen te eten? Chicago Café (Vlaamsesteenweg 45) serveert in een relaxt retrodecor pannenkoeken, milkshakes, gebakjes en slaatjes. Voor de allerkleinsten is er Haricot Magique (Fritz Toussaintstraat 8), met alle voorzieningen om peuters en baby’s bezig te houden terwijl de grote mensen van een kopje koffie genieten. Er is zelfs een ruimte voor wandelwagens! Vooral wanneer het zonnetje schijnt, is het genieten bij Cook & Book (Vrijetijdsplein 1). Je kunt er buiten zitten en er zijn meestal kleine autootjes voor de kinderen. Lloyd Café Presse (Kroonlaan 443) en Leopold Café Presse (Tervurenlaan 107) zijn ideaal om te ontspannen en ze bieden een aantrekkelijk kindermenu.