Toegankelijkheid

Brussel telt veel trefpunten en organisaties die personen met een beperkte mobiliteit helpen optimaal van de stad te genieten. Organisaties zoals Handy.Brussels bieden ondersteuning en tips voor verplaatsingen in Brussel, terwijl de Facebook-groep ‘PMR Wallonie Bruxelles’ reizigers en inwoners adviseert over de grootste toegankelijkheidsproblemen en mogelijkheden in Brussel.

Met bijdragen van Handy.Brussels en PMR Wallonie Bruxelles

Met onze gids Handy.Brussels / Brussels for All promoten we ‘toerisme voor iedereen’. Onze website biedt toegankelijkheidstips en advies voor mensen met een beperkte mobiliteit. De Community-gids over Brussel geeft je er al een mooi snapshot van!

Miguel Gerez
Directeur van de vzw ‘AMT Concept’ (Access and Mobility for All)

De beste 5 restaurants voor iedereen

Handy.Brussels, de reisgids voor reizigers met een beperking in Brussel, geeft allerlei informatie over accommodaties, restaurants, musea, winkel- en vrijetijdscentra. Op zoek naar een toegankelijk restaurant? Dan zul je graag horen dat de groep een bezoek bracht aan Brasserie de la Presse (Koningsstraat 100), Belga Queen (Wolvengracht 32) en Resto 26 (Sint-Katelijneplein 26) in het centrum van Brussel en die warm aanbeveelt. Andere aanraders iets verder weg zijn Boston Steak House (Rogierplein 6) en Park Side Brasserie (Blijde Inkomstlaan 24).

Alles over trefpunten en events

Tour & Taxis (Havenlaan 86c), Autoworld (Jubelpark 11) en SQUARE Brussels – Brussels Convention Centre (Kunstberg) worden aanbevolen als toegankelijke trefpunten voor conferenties en events.

Wil je een museum bezoeken en toegangsproblemen vermijden? Dan moeten Choco Story Brussels (Stoofstraat 41) en het Magritte Museum (Regentschapsstraat 3) bovenaan je lijst staan! CINEMATEK (Baron Hortastraat 9), het Muziekinstrumentenmuseum (Hofbergstraat 2) en het Belgisch Stripcentrum (Zandstraat 20) zijn ook vlot toegankelijk.

Op de website van Handy.Brussels vind je trouwens nog meer tips. PRM Wallonie Brussels raadt ook Access-i aan, dat aan de hand van kleurcodes in één oogopslag informatie geeft over de toegankelijkheid van gebouwen, landschappen en events in Brussel. Er zijn infofiches voor plaatsen en events met een moeilijke toegang. De komende jaren wil Handy Brussels toeristische activiteiten promoten die via het Access-i-label als toegankelijk worden omschreven.

Rondreizen

De website Handy.Brussels omvat alle praktische informatie die je nodig hebt om in Brussel te geraken en door de stad te reizen, met tips voor bussen, treinen en trams, maar ook info over taxi’s en de metro. PMR Wallonie Brussels raadt ook aan op de website van de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB te gaan te kijken welke metrostations toegankelijk zijn voor personen met een beperkte mobiliteit. Taxibedrijf MBT heeft voertuigen die zijn aangepast aan gebruikers met een beperking of een rolstoel, met meelevende en ervaren chauffeurs.

Sporten voor iedereen

Almagic is een bedrijf in Brussel dat je kan helpen met toegankelijkheidsproblemen in openbare en privéplaatsen. Het bedrijf verhuurt sportmateriaal en scooters, maar ook hellingen en trapliften.

De beste, toegankelijke groene plekjes in Brussel zijn het Park van Woluwe (Tervurenlaan) met La Brasserie des Etangs Mellaerts (Vorstlaan 275), het Jubelpark (Renaissancelaan) en het Warandepark (Koningsstraat). Het bekende Ter Kamerenbos (Louizalaan) en het Koning Boudewijnpark (Jette) worden ook warm aanbevolen door Handy.Brussels.

Waar je informatie vindt

CAWaB is een belangengroep die zo’n 20 Franstalige organisaties verenigt om een betere toegang in Brussel en België te eisen. CAWaB vertelt je waar je het beste antwoord op je vragen kunt vinden, over gebouwen en vervoersmiddelen tot websites en verkiezingen.

Om te spelen

Voor wie op zoek is naar spelletjes die zijn aangepast aan kinderen en volwassenen met een beperking is er de fantastische spelotheek LUAPE (Edmond Parmentierlaan 19). LUAPE is vlot toegankelijk in het vredige Parmentierpark en biedt muziek, speciaal ontwikkelde spelletjes en een complete catalogus aan.


foto door AMT Concept asbl