Go green!

Er zijn veel community’s op Facebook die een lans breken voor een schone, groene toekomst. Van de strijd tegen voedselverspilling en de klimaatverandering tot het aanmoedigen van een duurzame consumptie … Facebook-groepen trekken veel mensen aan die zich zorgen maken over het milieu en hun impact daarop. Lees hun tips over hoe mensen die in Brussel wonen en werken groenere keuzes kunnen maken, door onder meer lokale producten te kopen, te recyclen en afgedankte spullen te verkopen.

Met bijdragen van BXL en de rest(jes), BXL à Donner, Brussels Vegans, Rise for Climate: mobilisation citoyenne pour l’Humanité et le climat, Incroyables Comestibles Uccle en Bruxelles sans supermarché

Voedselverspilling en duurzaam eten

Je Keukentafel Opgeruimd … En Duurzaam Houden

Steeds meer workshops, waaronder ook Petite recherche suffit, leren studenten hoe ze hun eigen huishoudelijk afval kunnen verminderen door slim om te gaan met wat er in hun koelkast zit. Recup’kitchen in Schaarbeek en Collectmet halen onverkocht voedsel op om dat te verdelen waar het nodig is. Andere tips over duurzaam eten vind je op de website van Fristouille, naast heerlijke recepten en kooklessen.

Duurzaam boodschappen doen

BoerenMarché in Tour & Taxis (Havenlaan 86) verkoopt producten van lokale boeren en neemt stappen om voedselverpakkingen, en dan vooral het gebruik van plastic, te verminderen. Voor een breed aanbod onverpakte producten is er Stock (Fernand Cocqplein 23), een winkel opgericht door de coöperatie Les Evadés in Elsene. Een andere bekende duurzame supermarkt is Bio Vrac (Meyerbeerstraat 144).

Er zijn ook online diensten zoals La ruche qui dit oui, voor de levering van duurzame streekproducten aan afhaalpunten in Brussel en daarbuiten. La Vievrière (Sint-Denijsplein 35) in Vorst is een biologische supermarkt die samenwerkt met kleine producenten, net als L’Heureux Nouveau (IJskelderstraat 6), die ook aan huis levert en naar verluidt de beste prijs-kwaliteitverhouding zou hebben. Belgomarkt (Dublinstraat 19) is nog zo’n supermarkt met streekproducten die een gezonde en verantwoorde consumptie gemakkelijker wil maken en tegelijk ook de lokale economie een duwtje in de rug wil geven.

De beste duurzame restaurants

Ami (Lesbroussartstraat 13) is een fantastisch adresje voor vegetarische hamburgers en streekgerechten, terwijl Le Local (Langehaagstraat 51) gerechten met duurzame ingrediënten uit de streek en van het seizoen serveert en ‘zero waste’ nastreeft. Klassieke opties zijn Dolma (Elsensesteenweg 329), door Incroyables Comestibles Uccle omschreven als dé place to be voor vegetarische gerechten in Brussel, maar ook Tero (Sint-Bernardusstraat 1). Als je een duurzame kantine zoekt, kun je terecht bij Refresh (Scepterstraat 39) of Greenz Biobar (de Nieuwenhovestraat 84), voor een lunch met streek- en seizoensproducten. Andere gouden tips voor duurzame restaurants vind je op de website van Good Food Brussels, een initiatief van Leefmilieu Brussel dat duurzame landbouw en voedselprojecten steunt.

Back to basics: uit piepkleine zaadjes

Incroyables Comestibles (Incredible Edible) Uccle (Dekenijstraat 60) is een groep van burgers van alle leeftijden die weer een plek in de stad opeisen om groenten te telen en te delen. De groep geniet de steun van veel ouders van kinderen van de Centrumschool in Ukkel. Incroyables Comestibles wil moestuinen (her)aanleggen, natuurlijk tuinieren aanmoedigen en vooral veel plezier maken samen. Een ander initiatief is Jardin Essentiel (Lainésquare 1-3) in Vorst, een tuin met geneeskrachtige, aromatische kruiden die wordt onderhouden door vrijwilligers. Peas and Love is dan weer een groep van commerciële urban farmers in de stad. Iedereen kan er lid van worden.

Lang leve de kringloopeconomie

Hoe je schenkt …

BXL à Donner vindt een nieuwe thuis voor afgedankte voorwerpen, terwijl 2dehands.be een fijn plekje is om tweedehandsspullen te vinden, vaak zelfs gratis! Spullenhulp verzamelt gebruikte kleding via textielbollen in de hele stad, om die vervolgens samen met meubels, boeken en muziek te verkopen in zijn winkels. Ook Het Leger des Heils is een van de vele liefdadigheidsorganisaties die afgedankte spullen in ontvangst neemt.

… en krijgt

Brussel is een heus paradijs voor wie een tweedehandskoopje wil doen. Het Vossenplein is iedere ochtend het schouwtoneel van een internationaal beroemde rommelmarkt (het staat zelfs in een van de strips van Kuifje!). De keten voor tweedehandskleding Episode heeft een winkel in de Brusselse Violetstraat. En bijna iedere week houdt een van de Brusselse gemeenschappen, scholen of andere trefpunten wel een ‘brocante’ of rommelmarkt waar mensen uit de buurt een plekje kunnen huren om afgedankte spullen van goede kwaliteit te verkopen.

In onze community kun je afgedankte spullen weggeven in plaats van weggooien. Het is een manier om duurzamer te leven, zodat onze kinderen een mooiere toekomst hebben op deze planeet!

Christine Maeran
Beheerster van de community BXL à Donner