Cultuur

Zin om de schatten van de Belgische hoofdstad te ontdekken? Brussel is een walhalla voor liefhebbers van cultuur, met bekende en minder bekende bezienswaardigheden. Naast alle musea, schouwburgen en bioscopen die je in een hoofdstad verwacht, vind je in het multiculturele hart van België verborgen pareltjes achter bijna iedere hoek.

Zin in de grootste kaskraker of de nieuwste LGBT-theatervoorstelling? Shakespeare in het Frans of Cervantes in het Nederlands? Je zult het ergens in Brussel wel vinden! Mannen en vrouwen, kinderen en ouderen … Iedereen vindt zijn gading op de rijke culturele agenda van Brussel!

Met bijdragen van Brussels Museums, European Youth Forum, Brussels For Her, English Youth Theatre, Bruxellois, une fois!, BCT-Brussels Childbirth Trust en English Speaking Mums in Brussels, Belgium.

Ik wilde een groep oprichten waar mensen foto’s, filmpjes en opmerkingen over de Brusselse folklore konden posten. De leden gingen uiteindelijk fantastische dingen delen, ook veel persoonlijke verhalen, historische documenten en foto’s. 

Michel Wajs
Beheerder van Bruxellois, une fois!

Musea bij zon- en maanlicht

Met meer dan honderd musea heeft Brussel iets voor alle smaken en leeftijden. Museum Advisor schept een overzicht van musea volgens thema, terwijl Nocturnes iedere donderdagavond in de herfst goedkope tickets en rondleidingen in de Brusselse musea aanbiedt. Maar het grootste event waar museumliefhebbers ieder jaar weer naar uitkijken, is toch wel Museum Night Fever. Zo’n dertig musea openen hun deuren dan tot 1 uur ‘s morgens, om het beste van jonge Belgische en Brusselse kunstenaars te tonen.

En dan zijn er nog bijzondere musea die je enkel in Brussel vindt, zoals het Magritte Museum, het enige museum ter wereld dat aan deze surrealistische meester is gewijd. Het Muziekinstrumentenmuseum is dan weer een meesterstuk van de art nouveau, met een dakcafé dat uitkijkt over de stad.

Een podium voor iedereen

Brussel telt veel verborgen theaterpareltjes voor een breed publiek en verschillende talen.

Populaire Brusselse trefplaatsen zijn de kleine Beursschouwburg (Auguste Ortsstraat 20/28) en de Kruidtuin (Koningsstraat 236), die in de 19de eeuw een oranjerie was. De concertzaal van Zinnema (Veeweydestraat 24-26) en Recyclart (Manchesterstraat 15) brengen intieme toneelstukken en concerten volgens een regelmatig bijgewerkt programma. Koninklijk Poppentheater Toone (Grasmarktstraat 66) biedt een podium aan marionetten die komedies en klassiekers opvoeren in een verborgen theater in rode baksteen. Als poppen die Hamlet en Cyrano de Bergerac spelen niet genoeg zijn voor jou, dan vind je op hetzelfde adres ook een café dat klassiek Belgisch bier serveert. In Théâtre de la Gaîté (Blijdschapstraat 26) worden geen voorstellingen meer gehouden, maar het beschermde gebouw is beslist een ommetje waard. Het was achtereenvolgens een cabarettheater, discotheek en winkel en mag nog altijd pronken met een architectuur van de vroege 20ste eeuw, compleet met een masker van ‘Gaity’ boven de ingang.

Ook voor wie zelf op de planken wil staan of van een voorstelling in een andere taal wil genieten, is er keuze te over. Warehouse Studio Theatre (Waelhemstraat 69A) in Schaarbeek is gedeeltelijk in handen van Engelstalige theatergezelschappen en heeft onder meer Ierse, Britse en Amerikaanse klassiekers op het programma staan. Het Spaanse theatergezelschap TeatroBe (Terhulpensesteenweg 182) is misschien wel een tip voor wie zijn theatervaardigheden hoopt uit te proberen.

Op het witte doek

In Brussel vind je uiteraard ook de grote bioscopen die je in een hoofdstad verwacht. Maar het zijn de veel kleinere filmzaaltjes die Brussel voor filmfanaten zo bijzonder maken. En je vindt ze her en der in de stad! Ieder jaar is er Pink Screens, het Brusselse queer filmfestival met films die hulde brengen aan seksualiteit en verschillende geslachten.

Voor het jonge volk …

Ook kinderen en studenten hoeven zich in Brussel niet te vervelen. Een favoriet onder het jonge publiek is museum GardeRobe MannekenPis (Eikstraat 19), dat alle outfits van het ventje tentoonstelt. Het Belgisch stripcentrum (Zandstraat 20) is een must voor wie een duik wil nemen in de wereld van Kuifje, de Smurfen of Robbedoes. Voor liefhebbers van wetenschappen en motoren zijn het Museum voor Natuurwetenschappen (Vautierstraat 29), Autoworld (Jubelpark 11) en Train World (Pr. Elisabethplein 5) de perfecte plekken om op een leuke manier veel bij te leren. Is kuieren tussen oude tanks en legervliegtuigen helemaal jouw ding? Dan is het Koninklijk Museum van het Leger en de Krijgsgeschiedenis in het Jubelpark een fantastische ervaring voor het hele gezin!

Voor creatieve zieltjes geeft Bozar (Ravensteinstraat 23) regelmatig kinderconcerten. Er is ook een English Youth Theatre, dat op drie verschillende locaties in de stad wekelijks lessen aanbiedt voor kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar. Théâtre de la Montagne Magique (Broekstraat 57) biedt voor kinderen en volwassenen heel wat lessen en events in het Frans.

De events die in het gratis blad Kidsgazette staan, zijn meestal ‘fantastisch’, aldus community’s. Er zijn in Brussel ook veel gratis festivals voor kinderen. Een hoogtepunt is het festival SuperVliegSuperMouche in juni, wanneer een heel park moet plaatsmaken voor spelletjes en activiteiten voor kinderen, en dat een heel weekend lang én gratis!

Festivals en culturele evenementen voor jongeren

Yo!Fest is het grootste politieke jeugdfestival van Europa, in het leven geroepen om jonge stemmen en Europese besluitvormers samen te brengen. Het wordt georganiseerd door European Youth Forum, een platform dat meer dan 100 jeugdorganisaties uit heel Europa vertegenwoordigt. Het evenement wil debatten op gang brengen, ideeën stimuleren en hulde brengen aan wat het betekent om een jonge Europeaan te zijn. Je mag je hier gratis activiteiten, debatten, muziek en voorstellingen verwachten, vlakbij het Europese Parlement in Brussel.

Als je op zoek bent naar een creatieve hub en open co-working space dan is Kano Brussels (Barthélémylaan 20) aan het kanaal de place to be volgens European Youth Forum. Kano Brussels is ondergebracht in een reusachtig, leeg complex van voormalige kunststudio’s en biedt iedere week ruimte aan culturele evenementen.

European Youth Forum wil de stem van jongeren in Europa zijn en doet er alles aan om te verzekeren dat jongeren actief kunnen bijdragen aan de maatschappij. Projecten zoals deze Communitygids, die het werk van jonge communityleiders onder de aandacht brengen en jongeren helpen een rol te spelen in initiatieven die zij belangrijk vinden, zijn erg waardevol. We zijn dan ook heel blij deel te kunnen uitmaken van dit project.

Carina Autengruber
Voorzitster van European Youth Forum

Waar vrouwen thuis zijn

Brussels for Her moedigt persoonlijke ontmoetingen tussen vrouwen aan. De events focussen op de lokale kant van networking. De WoWo (Wonderful Women) Community pleit voor respect, optimisme en samenwerking via events die speciaal voor vrouwen worden georganiseerd. Professional Women International is een in Brussel gevestigde ledenorganisatie en een onderdeel van het netwerk PWN Global. Net als WoWo moedigt PWI vrouwen in Brussel aan te groeien en te slagen in hun gekozen domein.

GOUDEN TIP: Een Dag In Brussel

Het hart van het oude Brussel, ook wel gekend als de Marollen en ooit de thuishaven van de 16de-eeuwse kunstenaar Pieter Bruegel de Oude, vormt het perfecte startpunt voor een unieke zaterdag in de stad, zegt Michel Wajs van Bruxellois, une fois!

  • 6 u. Doe als eerste gouden zaakjes op de rommelmarkt van het Vossenplein.
  • 8 u. Geniet van een pistolet met confituur en een kop koffie bij La Clef d’Or (Vossenplein 1).
  • 9 u. Kuier langs de brocantezaken en antiquairs van de Blaasstraat en de Hoogstraat, helemaal tot aan de markt met antiquairs op de Grote Zavel.
  • 11 u. Kom even op adem met koffie en een croissant bij L’Entrée des Artistes (Grote Zavel 42).
  • 13 u. Trek het centrum in en ga filet americain met frieten eten in Taverne du Passage (Koninginnegalerij 30), de perfecte plek om van deze Belgische klassieker te genieten.
  • 15.30 u. Wandel in zuidelijke richting en bewonder de prachtige Grote Markt. Ga ook eens smullen van de beste Belgische koekjes bij Maison Dandoy, in een zijstraat van de Grote Markt (Boterstraat 31).
  • 16.30 u. Breng een bezoekje aan Manneken Pis en – belangrijker nog – het museum GardeRobe MannekenPis, dat alle outfits van het kleine standbeeldje tentoonstelt.
  • 19 u. Geniet van een verfrissend biertje in Café Le Cirio (Beursstraat 18).
  • 20 u. Breng de avond door op het Sint-Katelijneplein, met een maaltijd in La Belle Maraîchère (Sint-Katelijneplein 11a).