Vrijwilligerswerk

Je weet ondertussen hoe je plezier moet maken in Brussel. Maar wat als je ook iets terug wilt doen? Vrijwilligers in Brussel werken aan een betere maatschappij. Maar dit gaat om zoveel meer dan goede daden … Ze leren de mensen die ze helpen ook echt kennen! Ze luisteren naar hun verhalen en ervaringen en proberen te begrijpen waarom ze in deze situatie zitten. Meer dan 130.000 mensen in België zijn lid van minstens één Facebook-groep die aan een betere maatschappij werkt.

Wacht niet langer. Maak het verschil.

Met bijdragen van Serve the City Brussels, European Youth Forum, Brussels Museums en Bureau International Jeunesse

Wat we bij Serve the City vaak zeggen, is: ‘We weten wat ze nodig hebben, maar wat als we ook hun namen kenden?’ Het plaatst vrijwilligerswerk in een heel ander licht.

Jérémie Malengreaux
Beheerder van de community Serve the city Brussels

Vrijwilliger voor een dag

Er zijn maandelijkse events, zoals Big Volunteer Day van Serve the City Brussels, die mensen de kans geven voor een dag vrijwilligerswerk uit te proberen. Daarna kunnen de vrijwilligers beslissen of ze zich al dan niet op regelmatige basis voor dit goede doel willen inzetten.

Sluit je aan bij een vrijwilligersplatform

Organisaties zoals Give A Day brengen burgers, scholen, non-profitorganisaties, gemeentebesturen en bedrijven met elkaar in contact om mogelijkheden voor vrijwilligerswerk en maatschappelijke impact te scheppen. Ze omschrijven zichzelf als “zoveel meer dan een praktisch platform, want een sterke gemeenschap van mensen die iets willen veranderen”.

Franstaligen kunnen zich aansluiten bij La Plateforme francophone du Volontariat (PFV), georganiseerd door het Brussels Gewest, terwijl Nederlandstaligen informatie vinden op de website Kenniscentrum WWZ.

Meer dan een bezoek aan het museum

De stad telt meer dan 100 musea, goed voor genoeg mogelijkheden om op regelmatige basis aan vrijwilligerswerk te doen. Want soms gaan ook musea op zoek naar vrijwilligers om te helpen met specifieke events. Neem rechtstreeks contact op met een museum of word lid van Facebook-community’s zoals Brussels Museums om te weten te komen hoe je kunt helpen.


foto door @RMFAB

Sluit je aan op de vrijwilligersprogramma’s van de Europese Unie

Bureau International Jeunesse (BIJ) is een overheidsdienst die diverse programma’s voor jongeren in Brussel en Wallonië aanbiedt. Het is een van de nationale bureaus die het Europees Solidariteitskorps coördineren. Dit programma van de Europese Unie biedt jongeren mogelijkheden tot vrijwilligers- of projectwerk in eigen land of het buitenland. De projecten duren twee tot twaalf maanden en kunnen worden uitgevoerd in Brussel.


foto door Chloé Mercenier

Er zijn verschillende programma’s die jonge mensen de kans geven vrijwilligerswerk te doen, in België, Europa of wereldwijd. Als overheidsdienst reikt Bureau International Jeunesse (BIJ) jonge mensen in Brussel en Wallonië diverse mogelijkheden aan om te helpen als vrijwilliger. Dankzij de Community-gids van Facebook kunnen mensen de verschillende initiatieven in Brussel ontdekken. We stimuleren jonge mensen om aan vrijwilligerswerk te doen en juichen de verschillende community’s die vrijwilligers samenbrengen toe.

Fabien Michaux
Project Manager (Europees Solidariteitskorps), Bureau International Jeunesse (BIJ) in Brussel

Tot slot over de rest van België

Deze gids neemt je mee op een ontdekkingstocht door Brussel. Maar met vrijwilligerswerk geraak je nog verder. BIJ beheert ook Bel’J, een programma dat de ministers van Jeugd van de drie Belgische gemeenschappen uitwerkten om jonge mensen van 18 tot 30 jaar de kans te bieden de Belgische culturen te ontdekken en hun talen te versterken door vrijwilligerswerk te doen in een ander deel van België.