Kapitel 3: Til topps

Av Happy Climbers

Norge er kjent for fjord, fjell og flott natur. De høyeste fjellene finner du ikke i Oslo-området, men her er nok av muligheter for fine naturopplevelser – også kort vei fra bykjernen. Er du en ivrig klatrer, er det enkelt å kombinere lidenskapen med vakker natur i noen av de spennende utendørs klatrefeltene som bare er en kort tur unna med t-banen. For deg som foretrekker å klatre innendørs, finnes flere gode innendørsanlegg. Gruppen Happy Climbers ble opprettet 7. juni 2010, og har over 6 000 medlemmer.

Administrator Øystein Saursaunet mener at det aller beste med gruppen er at man kommer i kontakt med andre med samme interesse for klatring, og ikke minst at man enkelt kan finne en klatrepartner.

Dette er jo en hobby der man er avhengig av en partner når man skal klatre. I gruppen vår er det stor aktivitet og lett å finne noen å klatre med.

Utendørs klatrefelt I Oslo-Området:

Hauktjern klatrefelt

Ta t-banen fra Jernbanetorget til Ulsrud, innerst i Østmarkveien ligger Østmarksetra. Følg grusveien ved bommen, etter femten minutter passerer du Nøklevann og ankommer Sarabråten. Her tar du stien til venstre, etter fem minutter er du ved Hauktjern. Dette er det største klatrefeltet på bolt i regionen, med over 180 klatreruter – i fascinerende omgivelser.

Sørkedalen, Seterberget, på østsiden av Lanlielva i Nordmarka Sørkedalen klatrefelt

Sørkedalen ble oppdaget av Trond Pinsli i 1983. Sammen med Bjørn Myhre Lund utviklet han feltet fra 80- og 90-tallet. Rutene er gradert etter det norske graderingssystemet, med nivåer fra 7 til 9, med hovedtyngden på 8.

Buldrefelt:

Tokerud, Stovner/Groruddalen

Tokerud har over 200 ulike ruter, gradert etter det franske graderingssystemet, med nivåer fra 3 til 8A. Feltet er et av Oslos største utendørs buldrefelt, og ligger en kort gåtur fra endestasjonen på Vestlibanen. Gå noen hundre meter sørover langs Vestlisvingen, og ta til venstre opp Inga Bjørnsons vei.

Østmarka, øst for Oslo

Her finnes nesten 1000 problemer på et relativt lite område, og det finnes noe som passer både små og store.

Innendørsanlegg:

Klatreverket, Myrens, Sandakerveien 24C

På Torshov, sentralt i Oslo, ligger Klatreverket hvor både nybegynnere og viderekomne er velkomne.

Oslo Klatresenter, Olaf Helsets vei 5, Skullerud

Dette er utvilsomt det beste innendørsanlegget vi har i Oslo. Her finnes automatiske sikringsmaskiner for deg som ikke har sikringskurs, det arrangeres kurs for nybegynnere og klatreskole for barn. Det finnes også nok av spennende utfordringer for viderekomne klatrere.

Info om graderingssystemene

Norske klatreområder opererer med to ulike graderingssystemer, det norske og det franske. Det franske er gradert fra 1 (veldig enkelt), og opp til 9C. Det norske er gradert fra 1 til 10. Hovedforskjellen er at det franske systemet benytter seg av en grad som beskriver hele ruten, mens det norske kan forandre seg gjennom ulike passasjer i den samme ruta. I tillegg er franske grader beskrevet med nummer og bokstav (1A, 1B osv.), mens det norske kun benytter tall.