Architectuur

Met dank aan de Facebook-groepen Architectuur in Rotterdam in stereo 3D en Urban Sketchers Rotterdam

Rotterdam heeft een lappendeken van bouwstijlen. Het bombardement in de Tweede Wereldoorlog en de wederopbouw hebben een grote rol gespeeld in de Rotterdamse architectuur. Dit zie je terug in de mix van oude én nieuwe gebouwen. Architectuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen in Rotterdam. Van historische kerken tot hypermoderne skyscrapers: lokale Facebook-groepen hebben de architectonische highlights voor je op een rij gezet.

Wijnhaveneiland

Op het Wijnhaveneiland vind je The Red Apple, met zijn kenmerkende felrode gevellijnen. The Red Apple is ontworpen door de Nederlandse KCAP Architects & Planners en Jan des Bouvrie. Bijzonder aan het ontwerp, dat zich 124 meter omhoog strekt, is de rode verspringende aluminium gevel. 

Weena

Retro looking Central station.
Foto: Ossip van Duivenbode

In het Weenagebied ligt Rotterdam Centraal Station, geopend in 2014. Het station verwerkt dagelijks gemiddeld 170.000 reizigers. De letters op de gevel aan de stadszijde zijn een replica van de letters op het oude stationsgebouw.

Ook vind je hier de 151 meter hoge Delftse Poort, van 1991 tot 2005 het hoogste gebouw van Nederland. De Delftse Poort is een ontwerp van architect Abe Bonnema. Het gebouwencomplex werd vernoemd naar de laatste stadspoort van Rotterdam.

Blaak

De iconische kubuswoningen zijn te vinden in het Blaakgebied. Vlak bij de Oude Haven vind je 38 kubusvormige paalwoningen en 13 bedrijfskubussen. De fotogenieke ‘kubussen’ zijn gebouwd tussen 1982 en 1984 naar ontwerp van Piet Blom.

Ook vind je hier het Witte Huis. Dit rijksmonument heeft in 1940 als een van de weinige gebouwen in het stadscentrum het bombardement op Rotterdam doorstaan. In de jaren 90 werd het zoveel als mogelijk in de oorspronkelijke staat teruggebracht.

Shopping mal with paintings in the ceiling.
Foto: Ossip van Duivenbode

Op steenworp afstand vind je de Markthal, ontworpen door architectenbureau MVRDV. Het indrukwekkende grijze natuurstenen gebouw heeft de vorm van een hoefijzer, met glazen gevels aan de kopse kanten. In de Markthal vind je verschillende winkels en kraampjes met delicatessen. En vergeet niet naar boven te kijken: het plafond van de Markthal is bekleed met een kunstwerk van 11.000 m² (twee voetbalvelden!) van Arno Coenen en Iris Roskam, getiteld ‘Hoorn des Overvloeds’.

Kop van Zuid

Tower buildings filmed from ground.
Foto: Iris van den Broek

De Kop van Zuid heeft een aantal architectonische pareltjes. Zoals De Rotterdam op de Wilhelminapier, ontworpen door het Office for Metropolitan Architecture van Rem Koolhaas. Het indrukwekkende gebouw bestaat uit drie onderling verbonden torens op een gezamenlijke sokkel van dertig meter hoog die zes etages omvat. De onderste twee bouwlagen vormen een grotendeels glazen plint

De Maastoren is ontworpen door Dam & Partners Architecten en architectenfirma Odile Decq Benoit Cornette. De wolkenkrabber bestaat uit twee hoofddelen: één met een hoogte van 165 meter en één die licht gedraaid tegen die eerste aan staat met een hoogte van ongeveer 105 meter. 

alt="Bridge in a city view."
Foto: Ossip van Duivenbode

De iconische Erasmusbrug mag natuurlijk niet ontbreken. De brug is ontworpen door Ben van Berkel (UNStudio) en is opgeleverd in 1996. De 284 meter lange brug heeft als de bijnaam “De Zwaan”. Je ziet vast wel waarom.

Aan de andere zijde van de moderne Erasmusbrug ligt het karakteristieke Wereldmuseum. Het gebouw stamt uit 1851 en werd in 1852 geopend door Koning Willem III. Het gebouw doet tegenwoordig dienst als culturele ontmoetingsplaats met een mediatheek, winkel, restaurant en wijnbar.

Delfshaven

Veel van de oudste gebouwen van Rotterdam vind je in de Historische Delfshaven. Gelegen aan het water, voelt het als een klein dorpje binnen de stad. In de historische grachtenpanden vind je antiekwinkels, kunstenaarsateliers en jenevercafés. 

Trek vanuit Delfshaven naar het oosten voor een bezoek aan de Euromast, een van de oudere klassiekers met een fantastisch uitzicht over de stad. 

Aan de Delfshavense Schie vind je de Van Nellefabriek. Tot ver in de jaren 90 werd er in de Van Nellefabriek nog tabak gemaakt. In 2000 is het complex gerenoveerd en opnieuw ingericht. Sindsdien biedt het onderdak aan uiteenlopende bedrijven in de creatieve sector. De indrukwekkende oude fabriek is het voornaamste industriële monument in Nederland en is in 2014 uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed.

Rotterdam biedt een canvas van zowel interessante oude als moderne architectuur, die we maandelijks vastleggen tijdens onze sketch-crawls. Zowel online als offline delen we onze werken en feedback met elkaar, tekening voor tekening, en zo zijn zelfs vriendschappen ontstaan.

Jeffrey de Bruin
Urban Sketchers Rotterdam
Two couples sitting in benches. Tower buildings in the view.
Foto: Iris van den Broek