Cultuur & Entertainment

Met bijdragen van de Facebook-groepen GayRotterdam, Rotterdam Pride Volunteers en Rotterdam Concert Buddies

Rotterdam kent een enorme diversiteit. Met inwoners uit alle windstreken en een veelheid aan culturen, kan iedereen zichzelf zijn in de ruimdenkende stad. Het is natuurlijk niet voor niets dat Rotterdam de strijd om het Eurovisie Songfestival heeft gewonnen, dat zal plaatsvinden in 2021. De stad houdt zelf jaarlijkse evenementen zoals Rotterdam Pride, maar ook de rest van het jaar kun je genieten van een scala aan artistieke en open-minded bars en cafés. Ondanks de beperkte programmering deze zomer, hebben veel clubs en podia een alternatief (online) aanbod. Bekijk hun Facebook-pagina’s voor de meest actuele informatie.

Purple and yellow lights in the concert, lot's of people.
Foto: Charles Batenburg

Roze bars en events

Van clubs en wijnbars tot kunstroutes en live muziek, Rotterdam heeft het allemaal. Lees verder voor de tips van lokale Facebook-groepen en ontdek de veelzijdige uitgaansscene van Rotterdam.

FERRY

Westblaak 127

Grand café, podium, club en restaurant: FERRY has it all! Met een heerlijk urban sfeertje en een gevarieerde kaart is het een populaire plek onder de LGBTQ+-community in Rotterdam. Ook op muzikaal gebied is er genoeg te beleven. FERRY heeft regelmatig optredens van jonge opkomende artiesten en dj’s en eens per maand verandert het café in een dampende club.

Strano, De Regenboog en Nostra

Van Oldenbarneveltstraat 154, 148A and 127A

In dit kleine straatje tref je drie hotspots op slechts een steenworp afstand van elkaar. Strano is een klein, maar altijd druk en gezellig café waar elk weekend tot diep in de nacht wordt gedanst en cocktails worden gedronken. Bar De Regenboog zit een paar deuren verder en is vooral populair onder liefhebbers van party- en volksmuziek. Met veel discoballen en Nederlandstalige muziek is het bij De Regenboog altijd feest. Tegenover vind je Nostra, een wijnbar en restaurant dat populair is onder de LGBTQ+-community. Nostra is dé perfecte plek voor een uitgebreide lunch of wijntje in de namiddag. Reserveren is aanbevolen.

NOW&WOW And The Maassilo building view from the ocean.
Foto: Iris van den Broek

NOW&WOW en de Maassilo

Maashaven Zuidzijde 1-2

In deze oude graansilo vind je maar liefst twee clubs. Op de bovenste verdieping zit NOW&WOW, een populaire club die bekendstaat om zijn open-minded, artistieke vibe. Beneden vind je de Maassilo, een hotspot voor verschillende feesten en concerten. Ook vinden hier de populaire gayfeesten Cocktail Fest en Herr Zimmermann plaats. De actuele online programmering vind je op Facebook.

Café Keerweer

Keerweer 14

Volgens de community’s heb je het Rotterdamse roze nachtleven niet écht meegemaakt als je niet in de Keerweer bent geweest. Café Keerweer is al sinds jaar en dag een van de bekendste gaybars van Rotterdam, vernoemd naar de straat waaraan het café gevestigd is. Het café gaat al om 16.00 uur open, maar is pas echt druk en gezellig na middernacht. Omdat Café Keerweer de hele nacht open is, trekt heel Rotterdam tot in de vroege uurtjes naar het café. Dus als je na een avondje stappen nog niet uitgefeest bent, is het tijd om naar Café Keerweer te gaan. Laat een dichte deur je dan niet afschrikken – ‘s nachts moet je via de achterdeur naar binnen.

Bonaparte

Nieuwe Binnenweg 117A

Het café waar je altijd terechtkunt voor je laatste drankje en feestjes voor drags, gays en iedereen die zich daar thuis voelt. Daarnaast staat Bonaparte bekend om de Bona Drag Night die elke zes weken plaatsvindt. Gastvrouwen Ruxy Bonaparte en Ynel Regalo brengen je een fantastische show met wisselende gast-dragqueens van topniveau. Het is niet voor niets dat Bonaparte vaak wordt bezocht door bekende en minder bekende dragqueens. 

Loge ‘90

Schiedamsedijk 4

Loge ’90 ligt centraal in Rotterdam, op steenworp afstand van metrostation Beurs. Het gaycafé heeft een serre met grote ramen en een aantrekkelijk straatterras, waar het op warme dagen druk is met kijken en bekeken worden. Loge ’90 staat vooral bekend om het happy hour op zondagmiddag – een goed bezochte en gezellige bedoening, met een zeer gemêleerd publiek. Het panterprintje op de wanden en de gekleurde, verlichte glazen ornamenten geven het café een Rotterdams gezellige uitstraling.  

Bij de Bruin

Oude Binnenweg 140A

Bij Bij de Bruin komt een gemengd publiek, voor de gezellige kroegsfeer en de heerlijke menukaart. Het café is gevestigd aan de Oude Binnenweg, een populaire straat met veel gezellige bruine cafés.

VINN

Weena 701

Dit ongedwongen café en restaurant is geopend voor ontbijt, lunch, borrel en diner. Ook organiseert VINN regelmatig feestjes en drag-avonden.

Café de Ooievaar

Havenstraat 11B

Café de Ooievaar ligt in het oude Delfshaven, iets buiten het stadscentrum. Deze oude wijk is zeker een bezoekje waard vanwege zijn knusse grachtenpandjes en oude schepen. Café de Ooievaar is erg in trek onder de LGBTQ+-community, niet in de laatste plaats vanwege de gezellige en toegankelijke sfeer. Het café organiseert regelmatig events, ook tijdens de Rotterdam Pride.

Rotterdam Pride

In het derde weekend van september start Rotterdam Pride. Tijdens het jaarlijkse tiendaagse festival worden er door talloze organisaties evenementen georganiseerd die bijdragen aan de acceptatie van de LGBTQ+-community. Het thema van 2020 luidt DARE TO. Hiermee roept Rotterdam Pride iedereen in de community op om trots te durven zijn op wie ze zijn. Want elke kleine stap die er wordt gezet, is een stap verder voor de community en een stap dichter naar jezelf. Bezoek de Facebook-pagina van Rotterdam Pride voor meer informatie.

Rewriters Street Art Route

Rotterdam is rijk aan street art die continu verandert: kunstwerken verdwijnen net zo snel als er nieuwe bijkomen. Met Rewriters ga je op een kunsttour door Rotterdam. Onder begeleiding van een gids of met gebruik van de app doorkruis je met Rewriters zes Rotterdamse wijken en leer je de publieke kunst van de stad kennen.

Tip: de originele route door het centrum van Rotterdam kan ook gelopen worden met de kaart die je gratis kan downloaden op hun website.

Kunst en muziek

Op verschillende plekken in Rotterdam kun je terecht voor uiteenlopende soorten kunst en live muziek. De leden van Rotterdam Concert Buddies delen hun favoriete poppodia en kunstcafés. Check Facebook voor de actuele programmering.

Masses of people in a concert, purple lights.
Foto: Charles Batenburg

Rotown

Nieuwe Binnenweg 19

Uitgeroepen tot Beste Poppodium van Nederland 2020, biedt Rotown je een breed programma van singer-songwriters tot harde gitaarbands.

Baroeg

Spinozaweg 300

Thuisbasis voor underground muziekliefhebbers, heeft Baroeg een ijzersterk programma met alternatieve bands, metal en hardrock.

Bird

Rampoortstraat 24-28

Jazz, soul, funk, hiphop en elektronica onder één dak: Bird garandeert een swingende avond uit.

De Player

Hillelaan 49D

Bij De Player komen performance art, experimentele muziek en visuele kunst samen. Een verrassende plek mét hun eigen Player-bier.

Dizzy

’s-Gravendijkwal 127

Het iconische jazzcafé Dizzy is geopend in 1977. Het is de perfecte plek voor een borrel, maar ook voor lunch of diner ben je hier aan het goede adres.

Grounds

Pieter de Hoochweg 125

Ze omschrijven het als ‘eigenwijze, grensverleggende muziek uit alle muzikale windstreken’. Bij Grounds vind je wereldmuziek – van latin tot hiphop en jazz tot singer-songwriters.

LantarenVenster

Otto Reuchlinweg 996

Aan de Wilhelminapier vind je dit artsy filmhuis en poppodium met een breed programma met onder meer pop, wereldmuziek en blues.

Vessel 11

Wijnhaven 101

Aan boord van dit aangemeerde rode lichtschip geniet je van Britse pubmaaltijden, zelfgebrouwen bier en livemuziek. 

Roodkapje

Delftseplein 39

Dit tegendraadse kunstenplatform brengt jonge muzikanten en ander opkomend talent samen. Op Roodkapje’s agenda staan verschillende exposities en live events van nieuwe artiesten. 

Worm from outside, posters on the wall.
Foto: Iris van den Broek

Worm

Boomgaardsstraat 71

Worm is de ultieme testomgeving voor alternatieve kunstproducties, met concerten, filmvertoningen, workshops, masterclasses, festivals, uitwisselingen en andere evenementen.