Havenstad

Met dank aan de Facebook-groep Havenvrienden Rotterdam.

De Rotterdamse haven: de grootste haven van Europa en één van de meest fotogenieke plekken van Nederland. De lokale Facebook-community Havenvrienden Rotterdam tipt je over wat te zien, te doen en te beleven. In de stad vind je verschillende levendige binnenhavens, maar ook voor wie dieper de haven in wil, hebben we tips verzameld – zowel vanaf het water als vanaf het vaste land. En wist je dat er in het havengebied een uniek stukje natuurgebied ligt? Pak de fiets of neem het wandelpad en vergeet je camera niet. Misschien spot je de Schotse Hooglanders wel…

Big boat in harbour. View from front and boat name is Rotterdam.
Foto: Iris van den Broek

De haven binnen de stad

De Rotterdamse haven heeft veel iconische plekken. En die beginnen al in de stad zelf. 

  • Vanaf de Wilhelminakade heb je aanzicht op de Erasmusbrug en zie je watertaxi’s voorbijsnellen (en spot je misschien zelfs een van de indrukwekkende afgemeerde cruiseschepen). 
  • Natuurlijk is het ss Rotterdam een van de blikvangers. Het cruiseschip is goed bereikbaar met de watertaxi, maar is ook te zien vanaf het Charloishoofd. Vanaf deze locatie heb je ook gelijk goed zicht op de iconische Euromast.
  • Verschillende binnenhavens zijn levendige uitgaansgebieden en perfect voor een hapje en drankje aan het water. Ga naar het Scheepvaartkwartier, de Oude Haven, de historische Delfshaven of schiereiland Katendrecht.

Schepen spotten

Grote schepen spotten? Trek dan richting het westen. Want hier geldt: hoe verder richting de Europoort, hoe groter de schepen. Tijdens hoogwater komen de diepstekende (en dus ook vaak grotere) schepen binnen. De beste locaties vanuit de stad gezien:

  • Schiedam Maasboulevard
  • Deltahotel Vlaardingen
  • Spijkenisserbrug
  • Botlek Geulhaven (kruising van vaarwegen)

Schotse Hooglanders in de haven

In het havengebied vind je Calandpark Landtong Rozenburg: een uniek stukje natuurgebied waar je ook Hooglanders kunt spotten. Het gebied is ingeklemd tussen het Calandkanaal en de Nieuwe Waterweg. Een fiets- en wandelpad leiden je door het park. Ook liggen in het Calandkanaal vaak de grotere zeeschepen.

De écht grote jongens

Om de allergrootste schepen te zien, trek je naar de Maasvlakte:

  • Vanaf parkeerplaats P&O Beneluxhaven kijk je op de allergrootste ferry’s terwijl ze aanmeren.
  • De aankomende en vertrekkende containerschepen kun je zien vanaf de Pistoolhaven of bij het Yangtzekanaal, ter hoogte van de Antarcticaweg. Met een beetje geluk zie je zelfs de ‘loodshelikopter’ landen. 
  • Iets verder weg ligt Slag Maasmond, een mooie locatie waar je wel iets meer geluk moet hebben om scheepsbewegingen te treffen.

Zelf het water op

Natuurlijk mag een watertocht niet ontbreken bij een bezoek aan Rotterdam. De watertaxi’s zijn een aanrader, met verschillende opstappunten in de stad. En wat dacht je van een rondje met de RET Fast Ferry? Deze ferry neemt je mee langs de grote schepen – en langs een strandje waar zeehonden liggen.

Ik werkte destijds bij het Havenbedrijf Rotterdam en was daarnaast schipper op de watertaxi. Ik maakte veel foto’s en richtte de Facebook-groep op om deze te delen met andere liefhebbers van het havengebied.

Gerrit van Katwijk
Havenvrienden Rotterdam