Rotterdam Circulair

Met bijdragen van de Facebook-groepen Duurzame Rotterdammers en Gratis ophalen in Rotterdam en omgeving.

Rotterdam heeft de ambitie om in 2030 een circulaire stad te zijn: een plek waar slim wordt omgegaan met grondstoffen en afval niet meer bestaat. De havenstad loopt voorop met talloze initiatieven om de levensduur van producten te verlengen en afval weer als grondstof te gebruiken. De circulaire principes lijken eenvoudig: re-use, reduce en recycle. Maar om een circulaire samenleving voor elkaar te krijgen, is een totaal andere kijk op de stad nodig. Nou, laat dat maar aan de Rotterdammers over.

Food market with vegetables.
Foto: Hester Blankestijn

Een mooi staaltje Rotterdams vernuft is Groenten zonder Grenzen. Dit initiatief verzamelt overgebleven voedingsmiddelen en tovert deze om in gratis, gezonde en toegankelijke feestmaaltijden te organiseren. Op zondagen vanaf 20.00 uur reserveer je je maaltijd via de website – als je snel genoeg bent! Op het Noordplein vind je de wekelijkse Rotterdamse Oogstmarkt, dé plek voor superverse producten en gezellige ontmoetingen. En als je dan toch in Noord bent, doe dan gelijk het Benthemplein aan. Dit waterplein slaat bijna twee miljoen liter regenwater op en zorgt dat de inwoners van Rotterdam-Noord droge voeten houden.

Meer centraal, aan de Maasboulevard, vind je in het oude Tropicana BlueCity: ‘een zwembad vol mogelijkheden’ en een speeltuin voor circulaire bedrijven. In deze broedplaats voor innovatieve bedrijven wordt gewerkt aan een voorbeeldstad voor de circulaire economie. In de Groene Passage vind je onder andere supermarkt Gimsel voor natuurlijke voeding en restaurant Spirit, dat staat voor goed eten dat beter smaakt.

Looks like a flower shop.
Foto: Iris van den Broek

Of ga naar STEK de Stadstuinwinkel. Dit kleine tuincentrum in hartje Rotterdam verkoopt duurzame en natuurlijke producten. Kortom, alles wat je nodig hebt voor jouw eigen groene paradijs.

Bij Buurman steek je de handen uit de mouwen in de werkplaats. Of knutsel met afvalmateriaal bij SCRAP, met of zonder de kids.

Futuristic looking camping.
Foto: Iris van den Broek

Duurzaam kamperen kan deze zomer bij Culture Campsite in Delfshaven, in piepkleine slaapruimtes gemaakt van gerecycled materiaal. Bij het Rotterdamse koffiehuis Heilige Boontjes worden jongeren gereïntegreerd in de maatschappij – en serveren ze fantastische koffie. Vragen over duurzaamheid? Loop dan binnen bij Duurzaamheidswinkel IJsselmonde. Hier krijg je gratis advies over alles wat te maken heeft met circulariteit, groen, lucht, water, energie, wind en zon.

Tweedehands shoppen

Wie houdt er niet van een tweedehands pareltje? Goed voor de planeet én voor de portemonnee. We presenteren de favoriete plekken van onze community-leden waar je je liefde voor tweedehands spullen kunt botvieren.

Spullen voor in je huis

Stadhoudersweg 96D

Hier shop je niet alleen de leukste tweedehands meubels en woonaccessoires, maar kun je ook terecht voor ook een heerlijk ontbijtje. In de winkel vind je Breakfast in Rotterdam HQ voor een avo-smash, chia bowl of gewoon een goede bak koffie. En voor alle groenliefhebbers: vergeet niet een kijkje te nemen in de roze plantenkamer, waar je verschillende plantjes en tweedehands potjes kunt scoren!

Jouw Marktkraam

Zaagmolenkade 117

Of je nu op zoek bent naar vintage, speelgoed of woonaccessoires – hier vind je alles onder één dak. Bedrijven en particulieren huren een marktkraam om nieuwe, zelfgemaakte of tweedehands spullen te verkopen. Met zoveel keuze en elke keer ander aanbod, slaag je gegarandeerd.

Kringloop

Opnieuw & Co

Koperstraat 31

Ruim 2.200 vierkante meter kringloopplezier. Van meubels en kleding tot vintage én een koffiecorner. Gratis parkeren en goed bereikbaar met het openbaar vervoer.

RataPlan

Aristotelesstraat 30

Deze kringloopwinkel in Rotterdam Lombardijen is zeven dagen per week geopend. Naast het bekende kringloopassortiment, verkoopt RataPlan ook meubeltjes die zijn opgeknapt door medewerkers: ideaal als je een uniek meubelstuk wilt scoren.

Nieuwe Hoop

Oudedijk 94

Aan de rand van Rotterdam Crooswijk vind je op 900 vierkante meter kleding, woonaccessoires en allerlei soorten snuisterijen. Met de opbrengst steunt Nieuwe Hoop verschillende lokale, nationale en internationale goede doelen. 

Kringloopwinkel Rotterdam

Gordelweg 243

Boeken, vintage, platen en curiosa: Kringloopwinkel Rotterdam heeft een enorm, wisselend assortiment, perfect voor schatzoekers en shoppers met een kleine beurs. 

De Majum

Schoonderloostraat 235

In de Rotterdamse Delfshaven vind je de verrassende en bijzondere collectie van De Majum. Fijne plek om te neuzen tussen de leuke én betaalbare tweedehands items.

Kleding

Cheap Fashion

Meent 25

Vintage-lovers kunnen hun hart ophalen bij deze winkel aan de Meent. Je kunt bij Cheap Fashion terecht voor twee verdiepingen vol met kleding, tassen, schoenen en accessoires. 

Betje Krul Vintage

Zwaanshals 344

Bij deze shop in het Oude Noorden vind je een scala aan vintage uit de jaren 40 tot 90. Elk artikel is met zorg uitgekozen op basis van unieke stijl, kwaliteit en authenticiteit. En dat zie je meteen.

Boeken

Leeszaal West

Rijnhoutplein 3

Strijk neer voor een goed boek (dat je mag meenemen), een kop koffie en een praatje met locals die hun Nederlands willen oefenen. De Leeszaal West is een initiatief van vrijwilligers en Rotterdam West. Tip: houd de evenementenagenda in de gaten.

Leeszaal Vreewijk

Groenezoom 275B

In het Rotterdamse Vreewijk vind je een leeszaal met een uitgebreide collectie boeken. Vind je iets moois om mee te nemen? Laat dan zelf een ander boek achter, zodat er altijd iets leuks te vinden is voor de volgende bezoeker.

Four people sitting in the table outside.
Foto: Adrienne Wildeman