Rotterdams Groen

Met tips van de Facebook-groepen Mopsenwandelingen Rotterdam en Plantenasiel Rotterdam.

Groen is niet alleen de kleur van de Rotterdamse vlag, ook buiten kent Rotterdam prachtige groene plekken. Tegen de skyline en met het water dichtbij, heeft Rotterdam een bijzondere balans. Maar dat groen vind je soms ook op onverwachte plekken. Want naast wandelroutes in parken, door bossen, over stadsstrandjes en in het havengebied, heeft Rotterdam ook de grootste dak-akker van heel Europa – compleet met bijenkorf en een fantastisch uitzicht over de stad. Ook tippen lokale Facebook-groepen je over verborgen stadstuinen en delen ze de favoriete wandelroutes van de Rotterdamse mopshonden (en hun eigenaars).

Park with trees, people sitting down.
Foto: Iris van den Broek

Wandelen met (of zonder) de hond

Een van de favoriete hondvriendelijke routes ligt in het Vroesenpark. Hier mogen honden gedurende de winter overal loslopen.

Ook het hondvriendelijke Essenburgpark is populair onder de locals. Veel water, veel groen en door de wijze waarop het park is aangelegd, voelt het net alsof je door de Biesbosch loopt.

Ook de Tweede Maasvlakte, onderdeel van het Rotterdamse havengebied, is een fijn gebied om uit te waaien, met of zonder hond.

Of trek naar het Kralingse Bos, net buiten het stadscentrum, voor prachtige wandelingen met je viervoeter.

Tot slot worden de omgelegen stranden ’s-Gravenzande, Hoek van Holland en Scheveningen getipt. Hond mee? Check dan wel even van tevoren in welke periode en op welke tijdstippen je trouwe lobbes mee het strand op mag.

Alle mopsenbaasjes komen samen om onze honden uit te laten in Rotterdam en omgeving. Onze favoriete plekken zijn de omliggende stranden en de stadsparken.

Eva Blom
Mopsenwandelingen Rotterdam

Plantenasiel Rotterdam is een hechte, positieve community van ruim 7.000 plantenliefhebbers. Het lokale aspect maakt hem juist zo sterk, je hoeft niet het land te doorkruisen voor een plant.

Raymond Landegent
Plantenasiel Rotterdam

De plantenliefhebbers van Plantenasiel Rotterdam delen hun favoriete groene stekjes in de stad. Zoals De Groene Oase, een gemeenschappelijke tuin in het Rotterdamse Charlois. De oprichters vinden het belangrijk dat iedereen groen in de buurt heeft: groen verbindt mensen. Voor groen with a view ga je naar Op het Dak. Op de zevende etage vind je deze bijzondere ‘urban garden’ met een uniek dakrestaurant. Wist je dat hun bijen elk jaar voor echte Rotterdamse stadshoning zorgen?

Trompenburg Tuinen en Arboretum is een verstopte oase in hartje Rotterdam. Ook vind je hier het Voedselbos, waar educatie en recreatie op het gebied van natuur en voedsel samenkomen. Een andere aanrader is de Historische Tuin Schoonoord, een uniek onderdeel van het groene erfgoed van Rotterdam met acht bijenvolken, Japanse karpers, ijsvogels en een bosuil. Bij tuinvereniging Zestienhoven vind je verschillende tuinen, zoals een kruidentuin, maar ook een ooievaarsnest en een insectenhotel. Ook is De Kas een bezoekje waard. Deze stadskwekerij stimuleert de ontwikkeling van ecologisch groen en kleinschalig waterbeheer en verbindt groene initiatieven met bewoners in de wijk.

De Schat van Schoonderloo is een idyllisch buurtpark dat bestaat uit vier verschillende tuinen en wordt beheerd door vrijwilligers uit de buurt. Bij Natuurtalent in het Schiebroekse park vind je een kruidentuin, kippen, een imker, een natuurspeeltuin, een theehuis met terras en nog veel meer. En natuurlijk mag Drrroomland in het Rotterdamse Hillegersberg niet ontbreken. Drrroomland richt zich op duurzame, kleinschalige, biologische tuinbouw. Hier vind je imkers, kippen en rust. In het weekend staat de poort open voor bezoekers.